Video’s over depressie

Denk je aan zelfmoord, dan kun je dag en nacht anoniem chatten of bellen, www.113.nl, 0800-0113.

Als je depressief bent

Als je depressief bent, weet ik wat je nu denkt. Je denkt: hoe kan een boekje mij nou helpen? Dat kan helemaal niet! Wat weet die vent nou van mijn ellende? Van mijn gruwelijke ellende? Niks!

De catch-22 van depressie

De catch-22 van depressie is dat als je echt middenin de depressie zit (dus als je hulp het meeste nodig hebt), niks werkt. Pas daarna, als het iets beter gaat (dus als je hulp minder nodig hebt), dan kan hulp werken.

Depressie is het tweede probleem

Er gebeurt een ramp in je leven. Als je dan 24/7 gaat piekeren en doemdenken, dan levert dat een voortdurende, extreme stress op en je lichaam en kop ontploffen, kortom een depressie. Dit is een probleem erbij, het tweede, grotere probleem.

Depressie is perceptie

Depressie is doemdenken. Wat is doemdenken? Je kijkt niet door roze brillenglazen (verliefdheid), maar door pikzwarte brillenglazen (depressie). Perceptie is de bril die je op je neus zet.

Er woont een krijsende aap in mijn hoofd

Depressie is alsof er een krijsende aap in je hoofd woont die je beledigt, pest en pijn wil doen, de oorzaak van die diepe zwarte put van paniek, wanhoop, verdriet, woede, hopeloosheid, depressie en zelfmoord.

Mindfulness en depressie

Je denkt misschien dat je je zo ellendig voelt door dingen in je leven. Die dingen zijn hoogstwaarschijnlijk ellendig. Maar de echte depressie is hoe wij, jij en ik, reageren op die ellendige dingen. Zo ben je depressief geworden en zo kom je er ook weer uit.

Depressie en verantwoordelijkheid

Slecht nieuws: de enige echte ontsnapping uit de hel van depressie is: verantwoordelijkheid ervoor nemen. Goed nieuws: de enige echte ontsnapping uit de hel van depressie is: verantwoordelijkheid ervoor nemen.

Hoe omgaan met iemand met depressie

Hoe omgaan met iemand met depressie? Bel aan, bel op, zoek iemand op en wees aardig voor iemand die heel erg onaardig is voor zichzelf. Niet veroordelen, niet willen verbeteren of genezen, maar troosten, steunen, begrijpen, accepteren en bemoedigen.

Hoe ik uit mijn depressie kroop

Hoe kroop ik uit de hel van depressie? Door mij bewust te worden van mijn onbewuste gedachten. Die automatische, negatieve, dwangmatige, wanhopige, deprimerende doem-gedachten, de echte oorzaak van depressie.

Voel de pijn

Het is logisch en menselijk en begrijpelijk dat je de pijn van een ramp niet wil voelen. Als je die pijn gaat ontkennen of verdoven, wacht hij op je. Hoe kan je pijn verwerken? Door de pijn juist wèl te voelen.

Een depressie creëer én genees je zelf

Er gebeurt een ramp in je leven. Dat is vreselijk. Maar de echte ramp is jouw reactie op die ramp. Die je dus zelf creëert. Die reactie, dat is de depressie en die is groter dan de eerste ramp.

Het geheim van iedereen

Als iedereen liegt over zijn of haar pijn dan denkt iedereen: ooh, hij of zij heeft alles voor elkaar, alles gaat goed met zijn/haar relatie, kinderen, werk en financiën. Mijn relatie, kinderen, werk en financiën zijn één doffe ellende. Wat doe ik toch fout?’

Oplossing depressie en suikerverslaving hetzelfde

Van suikerverslaving afkomen lijkt op van een depressie afkomen. Steeds, steeds, steeds opnieuw bewust worden van de negatieve gedachten die je verleiden om te doemdenken of om iets zoets te eten/drinken.Niks meer, niks minder.