Over François
François de Waal, geboren en getogen in Amsterdam, is oorspronkelijk jurist.
Hij was hoofdredacteur van filmblad Skoop, filmrecensent van de Volkskrant en medewerker van NRC Handelsblad. Hij werkte voor verschillende tijdschriften, zoals HUMO, Panorama, Miljonair, Genoeg, Penthouse, Volkskrant magazine en Mens en Gevoelens (Margreet Dolman/Paul Haenen).
Televisiemaker
Lang werkte hij voor televisie, waaronder programma’s/presentatoren als RUR, Sonja, Glamourland, Paul Haenen, Bart Peeters, Pieter Jan Hagens, Martin Simek, Astrid Joosten, Annemiek Schrijvers en Hella van der Wijst. Hij verzon verschillende tv-formats (KRO, NPS, AVRO) en maakte verscheidene documentaires (Veronica, EO, NPS, KRO).
Auteur
Het in 2005 gepubliceerde ‘Vijftig manieren waarop ik mijn leven verpestte en hoe jij dat kunt voorkomen’ was een succes en er zijn vertalingen verschenen in het Koreaans, Russisch,Spaans en Engels. Hij schreef in de zomer van 2008 een serie voor nrc.next over no nonsense spiritualiteit dat het boek ‘Spiritualiteit is een cadeau‘ opleverde.
Zijn laatste boek heet Depressie, de dwangmatige denkziekte.
Over spiritualiteit en mindfulness wordt vaak zweverig gedaan, maar volgens de boeken van François de Waal heeft het vooral te maken met: rationeel denken, verantwoordelijkheid nemen, hard werken, gezond verstand, zelfbeheersing, stoppen met ontkennen, bagatelliseren en uitstellen, stoppen met (jezelf) verwennen, stoppen met alle negativiteit, bewust worden van dwangmatig denken, volwassen worden, zingeving, wijsheid en deugdzaam leven (fatsoen, moraal, ethiek). Geen woorden maar daden! No nonsense spiritualiteit is een vlijmscherp mes dat (als enige) de kanker van onbewust leven kan doden. Als dat niet gebeurt, zal die kanker jou doden.
Journalist
Regelmatig publiceert hij in kranten en bladen, bijvoorbeeld in de NRC over pesten op het werk. Of in de Volkskrant over rouwende kinderen. Hij was ook columnist van het blad Genoeg. Eind ’07 maakte hij de KRO-documentaire “Het gevoel van Allerzielen” dat vertelt over pubers en rouw.
Hij werkte sinds 2000 voor ‘De Wandeling’ (KRO), ‘Geluk in Uitvoering’ (RVU), ‘Hart van MAX’, ‘Aanpakkers’(NTR) en ‘Profiel’ (MAX).
François werkte van 2010 tot 2017 als jurist bij Slachtofferhulp Nederland. Sinds 2017 verdeelt hij zijn tijd tussen Zeeuws-Vlaanderen en Parijs.